PODPROGRAM 2018 efekty

Opublikowano 2019-07-18

Kategoria Pomoc społeczna

 

PODPROGRAM 2018 – efekty

  1. Stowarzyszenie Inicjatyw Społecznych „IMPULS” z terenu województwa podlaskiego przy współpracy ze Stowarzyszeniem Bank Żywności Suwałki - Białystok w Suwałkach realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem byłozapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  3. warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  4. skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  5. mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  6. mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  7. cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  8. tłuszcze (olej rzepakowy),
  9. dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

2. Pomoc żywnościowa trafiła do 1752 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa podlaskiego.

3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 76,946 ton żywności;

o 6488 paczek żywnościowych;

o 0 posiłków;

4. W ramach Podprogramu 2018 dla 419 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  26 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

• Ekonomiczne - 6 spotkań dla  98 uczestników

• Żywieniowe – 0 spotkań dla 0 uczestników

• Kulinarne - 12 spotkań dla 201 uczestników

• Niemarnowanie żywności - 8 spotkań dla 120 uczestników

Podziel się