PODPROGRAM 2018 – efekty
- Stowarzyszenie Inicjatyw Społecznych „IMPULS” z terenu województwa podlaskiego przy współpracy ze Stowarzyszeniem Bank Żywności Suwałki - Białystok w Suwałkach realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem byłozapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 1752 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa podlaskiego.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 76,946 ton żywności;
o 6488 paczek żywnościowych;
o 0 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2018 dla 419 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 26 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne - 6 spotkań dla 98 uczestników
• Żywieniowe – 0 spotkań dla 0 uczestników
• Kulinarne - 12 spotkań dla 201 uczestników
• Niemarnowanie żywności - 8 spotkań dla 120 uczestników